Anders werken. Ook in crisistijd.

Anders werken. Ook in crisistijd.

Onze agenda’s zien er sinds een week of vier ongetwijfeld helemaal anders uit. Ook voor 16 april. Helaas zal ik u dan niet met al mijn enthousiasme kunnen begroeten als dagvoorzitter! Natuurlijk krijgen we op 1 april 2021 een herkansing tijdens het jaarcongres HRM in de Overheid. Echter, ik realiseer me goed dat er voor nu veel belangrijker dingen zijn die aandacht behoeven: ieders gezondheid, de mensen die ziek zijn en de mensen in de zorg die werken aan het herstel van die mensen. Maar ook de mensen die steun nodig hebben omdat zij net een dierbare zijn verloren. Het is een bizar vreemde tijd. En een ieder gaat er op zijn eigen manier mee om.

Neem nou het thuiswerken. Daar zijn we nu allemaal tot veroordeeld. Afgelopen week plaatste een collega van mij een persoonlijk bericht op de intranetpagina van de gemeente waar ik, naast mijn werkzaamheden als dagvoorzitter, voor werk. Hij haalde een citaat aan van de gemeentesecretaris uit een emailbericht aan alle medewerkers: “Niet alles kan en niet alles zal op dezelfde manier doorgaan. Zeker als we beseffen dat het nog langer kan gaan duren. Ik kan op dit moment niet meer vragen dan de manier waarop jullie het nu al doen.” (…). Mijn collega legde vervolgens uit dat hij dit las als een  vanzelfsprekendheid. Want inmiddels is hij, net als ik, niet anders meer gewend dan die energie van ruimte, vrijheid en vertrouwen die we krijgen vanuit de organisatie waar we voor werken. Ik ben er van overtuigd dat je met meer ruimte, vrijheid en vertrouwen anders gaat werken en meer werkplezier hebt. Of je dit nu thuis doet of niet.

Hoe wonderlijk en bijzonder die vrijheid is, bleek al snel, zo vervolgt mijn collega zijn bericht:  “…nog geen dag later werd mijn vrouw gebeld door háár werk. Met het ‘verzoek’ om haar caseload op te voeren. Ongeacht het dagelijks thuis lesgeven aan twee jonge kinderen. Het bedrijf staat onder druk en de productie moet omhoog. Hoewel vooraf gegaan door de vraag “Hoe gaat het met je”, werd de waarde van die eerste betrokkenheid snel teniet gedaan door de eigenlijke intentie in het tweede deel van het gesprek.” Tjsa, zo kan het dus ook… Als je niet oppast, sta je nooit meer ‘uit’.

Hylco Nijp, onderzoeker en arbeidspsycholoog, zei in De Volkskrant van 4 april 2020 over thuiswerken in crisistijd “Dat het nu soms lastig gaat, heeft volgens hem vooral te maken met het gebrek aan vrije keuze om thuis te werken (moeten is altijd minder leuk dan willen) en autonomie over de invulling er van.” Om eerlijk te zijn: dat snap ik helemaal. Tel daar bij op dat ik met drie stuiterende kinderen om mij heen toch echt liever op kantoor zit. Alleen die smaak is er nu niet.  De onderzoeker vervolgt met een advies: “(…) Vandaar het misschien wel belangrijkste advies (..): werk minder. De afgelopen jaren is ons werk sterk geïntensiveerd. We hebben een overheidsbeleid dat erop is gericht om zo veel mogelijk mensen zo lang mogelijk en zo veel mogelijk te laten werken. Dat gaat volgens Nijp ten koste van ons werkplezier, onze efficiëntie en gezondheid.”

Het is stof om over na te denken: hoe gaat het bij jou? En in jullie organisatie? Krijg (of geef?) je de vrijheid en regel je zelf de balans? Of bepalen anderen voor jou je werkplezier. Mijn advies? Werk anders. Wees vooral niet te hard voor jezelf… en anderen. Ook in crisistijd.

Pas op je gezondheid! Tot 1 april!

Joost van der Wal, Dagvoorzitter tijdens HRM in de Overheid
Spreker in het publieke domein en strategisch adviseur, Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Over HRM in de Overheid – donderdag 1 april 2021
HRM de Overheid is reeds 9 jaar succesvol als het jaarcongres vóór & dóór HR, lijn, directie/bestuur en gemeentesecretarissen werkzaam in de overheid. In één dag op de hoogte van de actuele transformatie van arbeidsmarkt en overheid, HR-beleid, nieuw organiseren en de toekomst van HR en werk in de overheid. Het thema in 2021 ‘De HR Relatie in een transformerende overheid: vertrouwen, verbinding en vakmanschap’.

Interesse in deelname? Schrijf je nu in.
Deelname aan het congres kost € 345,- excl. BTW. De tweede persoon van dezelfde (non-profit) organisatie kan zich met 50% korting registeren. Ben je lid van een van onze media partners? Dan ontvang je €50 korting!

OVERZICHT NIEUWS