De adviesraad

Ook deze 12e editie van het jaarcongres HRM in de Overheid bieden we een inspirerend programma met keynote sprekers, praktijkcases, workshops en interactieve sessies. Samen met de adviesraad maken we hierin een zorgvuldige afweging en zijn we op dit moment op zoek naar interessante, leerzame en vermakelijke praktijkverhalen die aansluiten bij het thema toegespitst op de overheidssector. Heb je suggesties? Bekijk de voorwaarden en dien vóór 15 januari jouw verhaal hier in!

De adviesraad:

Antoinette Vriend, Senior transformatie consultant, Omnifocus en gastauteur FlexNieuws
Paulien Huizenga, Adviseur met passie voor organisatieverandering en Directeur Bonte Bij
Lucas Swennen, Mede-eigenaar, HappinessBureau
Janine Jongepier, Secretaris van het College voor Arbeidszaken VNG en werkgeversvereniging Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties
Maarten de Winter, Veranderstrateeg | Veerkracht, Veerkracht College
Hakima Lamchachti, Senior beleidsadviseur, team Arbeidszaken, VNG
Isabelle Vugs, Programmamanager arbeidsmarktkrapte en Leren&ontwikkelen, VNG

Het thema:

De uitdaging voor HR: doorbreek het strategieplafond
De overheid is een populaire werkgever bij alle leeftijdscategorieën binnen de Nederlandse Beroepsbevolking. Zeker in deze tijd waarin de maatschappelijke relevantie, naast goede en duurzame arbeidsvoorwaarden en ontwikkel- en doorgroeikansen, voor veel jongeren ook reden is om bij de overheid te gaan werken. Het blijven creëren van maatschappelijke meerwaarde is echter een enorme opdracht. Hoe kan HR deze maatschappelijke meerwaarde (blijven) faciliteren? De rol van de overheid verandert. De arbeidsmarktkrapte is uitdagend met als bijkomend effect een toenemende werkdruk, meer ziekteverzuim en het risico dat medewerkers, eenmaal aan boord ook weer snel vertrekken. Ook vraagstukken en ontwikkelingen rondom digitalisering, AI en diversiteit en inclusie staan bij veel overheidsorganisaties hoog op de agenda.

HR kan een belangrijke rol spelen in het aanpakken van deze vraagstukken. HR moet hierin gezien worden als strategisch partner door directie en bestuur, maar dat is nog lang niet overal het geval. En als je niet aan die tafel zit, kun je daar ook geen waarde toevoegen. Hoe kan HR deze strategische positie invullen en “als spiegel van de organisatie” stimulerende feedback geven? Welke mindset en competenties heb je als HR-professional hiervoor nodig? Van welke kennis, data en systemen kun je slim gebruik maken? Wat werkt wel en wat juist niet? En last but not least: wat zien we als we onszelf een spiegel voorhouden?

HRM in de Overheid is reeds 12 jaar succesvol als het jaarcongres vóór & dóór HR, lijn, directie/bestuur en gemeentesecretarissen werkzaam in de overheid. In één dag op de hoogte van de actuele transformatie van arbeidsmarkt en overheid.

Save the date: donderdag 18 april 2024. Schrijf je in voor 15 januari 2024 en ontvang € 100,- korting! Je betaalt slechts € 295,- excl. BTW. De tweede en derde persoon van dezelfde non-profit organisatie ontvangt 50% korting. Meld je aan!

OVERZICHT NIEUWS